Zoeken
  • Emily Parry

"Waarom is een fotograaf zo duur?!"

"Ik zoek een betaalbare fotograaf"gif


Elke fotograaf herkent deze opmerkingen denk ik wel. Ik zie ze in ieder geval behoorlijk vaak voorbij komen. Maar wat is betaalbaar?

Ik had laatst een gesprek met een kennis hierover. Zij vroeg mij namelijk hetzelfde. "waarom zijn fotografen zo duur? Zo'n fotoshoot is toch niks bijzonder?"

De fotoshoot zelf is in de ogen van niet-fotografen, uiteraard niet heel bijzonder. De fotograaf komt naar je toe, klikt een paar foto's, en is weer weg. Enkele dagen/weken later heb je geweldige foto's en klaar, toch? 😁Ik neem je met alle liefde even mee in zo'n proces door de ogen (lens) van mij als fotograaf!

Mijn werk begint eigenlijk al op het moment dat jij als klant voor het eerst contact met mij opneemt. Ik beantwoord de vragen, geef uitleg over hoe ik te werk ga en plan een kennismakingsgesprek in. Ik ga zelf vaak naar de klant toe, want mijn appartementje is best klein, en heb helaas niet de ruimte om echt gasten te ontvangen.

Na het kennismakingsgesprek hebben we uiteraard nog enkele keren contact, wensen doorspreken, factuur wordt opgemaakt, draaiboek wordt besproken.gif


Enkele dagen voor de bruiloft:

- Voorbereiding: zijn de camera's opgeladen? Zijn mijn geheugenkaartjes leeg? Werkt alles nog? Is mijn pak gewassen en gestreken? Auto vol getankt? Nog even de laatste puntjes op de i met het bruidspaar bespreken.

Dag van de bruiloft:

𝟬𝟳:𝟬𝟬 Wekker gaat, opstaan, ontbijten!

𝟬𝟴:𝟬𝟬 Heb ik alles? Pak aan, batterijen nog een keer dubbelchecken, geheugenkaartjes dubbelchecken, extra batterijen mee, extra geheugenkaarten mee, lunchpakketje voor onderweg. Let's go!

𝟬𝟵:𝟬𝟬 Aankomst op locatie, laten we beginnen. Bruidegom is nog volop bezig met het klaarmaken, maar ik ga al aan het werk, want hier worden uiteraard ook foto's van gemaakt!

𝟬𝟵:𝟯𝟬 Snel door naar de bruid, zij wil natuurlijk ook op de foto' en om 10:00 wordt ze al opgehaald!

𝟭𝟬:𝟬𝟬 Bruidegom staat alweer voor de deur, snel schakelen! Foto's van de bruid die de deur open doet en dan snel naar buiten zodat ik ook foto's van de bruidegom kan vastleggen als hij aanbelt. Maar wel opletten dat ze elkaar niet zien! First look proberen van beide kanten vast te leggen, rennen dus.

𝟭𝟬:𝟯𝟬 Met het bruidspaar naar de fotoshootlocatie, we hebben wel een beetje haast, want om 12:00 moeten we bij de cermonielocatie zijn. Maar toch onze tijd nemen, want we willen geen gehaaste foto's!

𝟭𝟮:𝟬𝟬 Superleuke foto's gemaakt, snel naar de trouwlocatie gereden samen en nu is het tijd voor de ceremonie. Ik moet wel sneller doorrijden want ik moet er voor het bruidspaar zijn, om foto's te maken als ze aankomen.

𝟭𝟮:𝟰𝟱 Gelukt! Door naar de borrel, hapjes en taart. (stiekem heb ik ook trek, maar niet zoveel tijd om te eten, komt later wel!)

𝟭𝟰:𝟬𝟬 Taart! Lekker! Ik krijg ook een stuk, dus heb even paar minuten de tijd om te zitten, maar niet lang want ik moet uiteraard de leukste en spontane momenten blijven vastleggen! Ondertussen haal ik mijn geheugenkaartjes leeg, ik ben als de dood dat er iets met mijn camera gebeurt tijdens zo'n dag! Laptop aan, laden!

𝟭𝟱:𝟬𝟬 Toast! Uiteraard willen de eregasten ook nog wat vertellen, en natuurlijk sta ik nog steeds paraat met mijn camera

𝟭𝟲:𝟬𝟬 Alweer de auto in, tijd voor locatie nummer 3. Dinnertime! Oh nee, wacht. De bruidsmeisjes zijn vergeten opgehaald te worden, stom! Fotograaf, kan jij hier nog even achteraan? Natuuuuurlijk!

𝟭𝟳:𝟬𝟬 Gasten gaan aan tafel, eten wordt geserveerd. Voel m'n buik ook wel een beetje grommen. Eerst de gasten op de foto, tussendoor af en toe zelf een hapje nemen.

𝟭𝟴:𝟬𝟬 Iedereen is ongeveer klaar met eten, en we gaan alweer door naar de ruimte/locatie waar het feest gehouden wordt.

𝟮𝟮:𝟬𝟬 Ik rond de laatste feestfoto's af en ga zelf ook weer richting huis.

𝟮𝟯:𝟬𝟬 Thuis aangekomen, eerst alle foto's uploaden en back-uppen. Je weet maar nooit en ik zou het verschrikkelijk vinden als ik deze foto's zou verliezen.

𝟬𝟬:𝟬𝟬 Laatste loodjes, en dan naar bed! Ik ben kapot! 😂gif

Voor bruidsparen houd het hierbij op. Enkel nog wachten op de foto's. Maar voor mij als fotograaf niet. Wat ik helemaal niet erg vind! Ik heb ontzettend van de dag genoten, en ik haal er onwijs veel energie uit. Maar ik moet de foto's (zo'n 2000) nog uitzoeken en sorteren. Ik upload ze ook gelijk op een externe harde schijf (grote bestanden = grote externe harde schijf = groot bedrag) én in de cloud (externe harde schijven kunnen ook kapot gaan, dus backup, backup, backup!) en zo'n cloud abonnement is helaas ook niet gratis. Veel foto's zijn dubbel, wazig, net niet op het juiste moment genomen, etc. Daarna begint de nabewerking, het zorgen voor mijn eigen unieke stijl, dus de juiste kleuren, warmte, licht, contrast, helderheid. Hier staat een prullenbak op de achtergrond, dus 'even photoshoppen' (lees: afhankelijk van het object, ben ik hier wel eens een uur mee bezig - per foto!). Dus om zo'n hele bruidsreportage van 12 uur te bewerken, kan ik zeker een paar dagen tot een week bijna fulltime bezig zijn!

Maar even terug naar het kostenplaatje, want daar draait deze blog natuurlijk om! Wat maakt ons fotografen dan toch zo 'duur'?!


Nou, om überhaupt te kunnen fotograferen, heb ik een camera nodig. Twee zelfs. Want het tussendoor wisselen van lenzen kost helaas teveel tijd, en daardoor mis ik waarschijnlijk belangrijke momenten. Een camerabody (dus zonder lens) kost gemiddeld een paar duizend euro, en dit dus keer twee. De lenzen, waardoor ik twee body's heb, kosten per stuk ook van een paar honderd tot een paar duizend euro. Hoe beter de lens, hoe duurder, ofcourse. En om de foto's te kunnen opslaan heb ik geheugenkaartjes nodig, en veel. Want die 2000 foto's passen niet op één kaartje. Ik heb er trouwens telkens 2 in mijn camera's, eentje als backup, voor mocht een kaartje ooit stukgaan. En geheugenkaartjes zijn ook niet goedkoop.


Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer, dus ontkom ik helaas niet aan de belastingdienst. Hierdoor moet ik ook een flink percentage van het verdiende bedrag afstaan. Ik heb overigens ook geen enkel verstand van belastingtechnische zaken. Al die cijfertjes, regels, percentages, pfff. Geen idee hoe het met jullie zit, maar ik snap er niks van! Dus ik heb een boekhouder aan de arm genomen, godzijdank. Zonder hem zou ik het toch niet redden als ondernemer! Dus Edwin, mocht je dit lezen, IK BEN JE DANKBAAR. Maar, zoals je al kan raden... ook hij werkt niet gratis!
Op het moment dat ik jullie foto's bewerkt heb en aan jullie lever in een mooie persoonlijke online gallery, is die gallery ook iets waar ik voor betaal.Om bij te blijven met de kennis en technieken, doe ik weleens mee aan een workshop, of een styled shoot, waar ik ook voor moet betalen. En dat doe ik enerzijds natuurlijk omdat ik het leuk vind om te doen, maar anderzijds ook omdat ik jou als klant het beste van het beste wil kunnen bieden.gif

Om mijn bedrijf draaiende te kunnen houden, en om bereikbaar te zijn voor jullie als klant, heb ik een website nodig, een mobiel nummer. Ik moet ook investeren in reclame, want op m'n 'luie gat' zitten en wachten tot ik gezien word, gaat 'm niet worden!


Dus ik begrijp dat het heel duur lijkt. Maar begrijp ook dat wij van het bedrag dat jullie betalen voor jullie bruiloft, niet heel veel overhouden!
Mocht je twijfelen om een professionele (trouw) fotograaf in te huren voor je bruiloft, of toch kiezen voor Ome Piet, die ook een camera heeft. Neem het volgende mee in je beslissing:

Laat Ome Piet vooral foto's maken, als hij daar zin in heeft! Maar laat hem ook zeker genieten van de dag, en niet verantwoordelijk zijn voor de foto's. Laat dat aan de professional over. Zo kan je hele familie lekker met jullie bezig zijn en genieten.


Als trouwfotograaf ben ik ook gespecialiseerd in deze dagen, natuurlijk. Ik kan je aansturen op houding, zie de mooiste momenten en zorg ervoor dat jij een prachtige tastbare herinnering hebt om achteraf met alle liefde op terug te kijken.

Daarnaast ben ik ook gespecialiseerd in hele spontane, ongedwongen foto's. Waar je bij een amateur vaak zal moeten poseren, hoeft dat bij mij niet. Ik zorg ervoor dat je er met geopende ogen, mooie glimlach en niet awkward op komt te staan.


Ik ben benaderbaar, bereikbaar, en behulpzaam, ik ben het gewend om met mensen te werken die het eng vinden om voor de camera te staan en zal je daarom ook geruststellen en begeleiden.


Maar mocht je toch willen kiezen voor Ome Piet, is dat ook helemaal oke!


gif

97 weergaven0 opmerkingen